
FUNDATIA ROMANA din CANADA
Daca doriti sa deveniti membru al Fundatiei Romane din Canada, va invitam sa completati formularul alaturat si sa il trimiteti pe adresa contact@getbeget.org sau, prin posta, la sediul nostru : 1253-10650 Place de l`Acadie, Montreal, Canada, H4N0B6.
Pentru detalii ne puteti contacta la nr de telefon: 514 692 3702, 514 887 8956



Ştiri din comunitate
În perioada 7-12 iulie 2014, a avut loc la Câmpul Românesc de la Hamilton- Ontario, Săptămâna Culturală Internaţională, eveniment de nivel academic, unde au fost prezente câteva personalităţi de marcă. Este vorba de Excelenţa Sa, Maria Ligor, Ambasador al României la Ottawa şi Excelenţa Sa, Doru Liciu, Consul al României la Toronto.
Grupul invitaţilor din Montreal a fost format din doamna Stana Bunea, părintele-profesor Cezar Vasiliu, istoricul Marius Fincă, preşedinte interimar al ACR, din Montreal, publicistul Marian Costache şi memorialistul Ion Anton Datcu.
Joi, 10 iulie, Marius Fincă a vorbit despre împăraţii de origine daco-getă ai Imperiului Roman şi Ion Anton Datcu a prezentat trei teme din domenii diferite: Războiul împotriva ţărănimii, Realismul socialist în literatură, Leul românesc, între strălucire şi jefuire.
Vineri, 11 iulie, părintele Cezar Vasiliu a vorbit despre decapitarea familiei Brâncoveanu, de către sultanul Ahmed al III-lea, la 15 august 1714.
Sâmbătă, 12 iulie, în faţa a peste 120 de persoane, a avut loc Cenaclul "Nică Petre", care a prezentat un spectacol variat. Virtuozitatea doamnei Stana Bunea, la harpă, a fost răsplătită cu aplauze.
În intenţia căutării unor tematici diferite, organizatorii au promis că, pentru anul viitor, vor rezerva o seară numai pentru epigrame, cuplete, fabule şi poezii amuzante, care vor fi prezentate de memorialistul Ion Anton Datcu, preşedintele Cenaclului epigramiştilor "Păstorel Teodoreanu", din Montreal, precum şi de alţi epigramişti.
Comitetul ACR
21.07.2014
Schimbări în conducerea Asociaţiei Culturale Române, din Montreal.
Joi, 19 iunie 2014, a avut loc la Centrul Comunitar 6767, Cote-des-Neiges, în prezenţa membrilor afiliaţi, analiza activităţii Asociaţiei Culturale Române, realizări şi proiecte de viitor. Cu această ocazie, domnul dr. Paul Dăncescu, preşedintele ACR, şi-a manifestat dorinţa de a se retrage din activitate, pe motiv de vârstă, după o fructuoasă activitate de 12 ani ca preşedinte al ACR şi peste 3 decenii de activitate culturală în comunitatea română.
La finalul cuvântării a propus ca, până la viitoarele alegeri, preşedinte interimar al ACR să fie inginerul Marius Fincă, iar, în comitetul de conducere să fie inclus memorialistul Ion Anton Datcu, recomandare care a fost susţinută prin acordul asistenţei.
În cuvântarea de apreciere a încrederii acordate, noul preşedinte al ACR, Marius Fincă, a mulţumit celor prezenţi şi a dat asigurării că, şi pe viitor, d-l doctor Paul Dăncescu va fi consultat în luarea unor hotărâri, fiind rugat să rămână ca membru activ, datorită vastei sale experienţe, atât organizatorică, cât şi în multe alte direcţii.
Comitetul ACR
07.07.2014

TARA CU CHIP DE CORABIE
(Parintilor mei, cu recunostinta)
Eu m-am nascut in tara cu chip de corabie,
Am crescut si traiesc in tangaj,
Nu sub cer, fara rost ca o vrabie
Si nici frunza si nici simplu bagaj.
Tatal meu, lup de mare, mi-a dat
Sange cald, ochi de vultur si-n prag
Mi-a dat vasla si muschi de barbat
Si mi-a spus ca la prora e-un prag.
Buna mama vegheat-a pe punte
Somnul meu leganat de talaz
Ca apoi, ajungandu-i la frunte,
Sa ma-ndemne la steag sa fiu treaz.
Corabia de-atunci e crezul meu drag
Si iubesc izvorul apelor nestinse.
Voi urca mai sus, acolo, pe catarg,
Fericit de-a tine velele intinse.
Caci imn este truda pentru nemurire,
Corabia-mama viata poarta-n ea
Si corabierii poarta jertfa-n fire
Dusmanii sa stie pentru pururea.
Sunt tanar, sunt mandru si puternic sunt
Unealta si spade le cunosc, stii bine,
Dar daca-mi ceri tara ultimul cuvant
Cobor sa raman demn lest pentru tine.
16 octombrie 1977



Spectacolul ”Gala vedetelor de Mărțișor”
Duminică 9 martie, într-o cocheta sală situată pe strada Calixa-Lavallée, de lângă parcul La Fontaine din Montréal, în prezența unui public numeros, a avut loc Gala Vedetelor de Mărțișor, cu regal de muzică și duh românesc. Am salutat prezența excelenței sale doamna Ala Beleavschi, ambasador al Republicii Moldova la Ottawa, precum și a numeroase personalități montrealeze originare din România sau Republica Moldova
Peste 70 de artiști au interpretat melodii din folclorul românesc, dar și cîteva piese de muzică ușoară sau din repertoriul internațional, împreună cu orchestra Rapsodia Română, sub bagheta dirijorului Nicolae Mărgineanu, recent răsplătit pentru meritele artistice cu titlul onorific de ”Maestru în artă” semnat de președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti și înmânat personal de președintele Parlamentului țării, domnul Igor Corman . Un spectacol agreabil a fost întregit de ansamblul de dansuri populare Hora coordonat de neobositul Florin Sălăjean și formația La Fantasie, aflată sub îndrumarea doamnei Irina Chirca, care au jucat, printre altele și celebrul dans Călușarii, aflat în patrimonial UNESCO.
Prezentatorii Eugenia Mărginmeanu și ... au arătat semnificația În final domnul Mărgineanu a subliniat semnificația și vechimea mărțișorului , acest simbol al dragostei ș iperpetuei renașteri a naturii, dar și spirituale, vechi de peste opt milenii, una din mărcile definitorii ale noastre, românilor, pe vremea când nu existau nici granițe și nici opreliști culturale, iar tradițiile strămoșilor noștri au fost aceleași și s-au menținut până azi, gustul pentru frumos, armonie și dragoste, făcând parte din matricea spirituală a românului, indiferent de colțul de lume unde își duce traiul.
Gala vedetelor a continuat seria de spectaocle din anii precedenți, din care amintim Dragobetele și Maria Tănase și desigur aștetăm continuarea cu alte asemenea evenimente de cel mai înalt nivel artistic.
Marius Fincă

Impresii de la un spectator
Mai știm oare să ne mândrim că suntem români?
Participind la spectacol am fost de fapt invitați ca „sponsori” să contribuim la menținerea în viață a sufletului românesc aflat la mii de km depărtare de țară. Alături de sponsorii evenimentului, menționați și în afișul spectacolului, am fost și noi cei 500 de spectatori invitați să contribuim la acest moment-eveniment unde inima românilor tresaltă în ritmuri și triluri milenare.
Emigrația ne-a împrăștiat departe de țară și familie – aici noi avem posibilitatea sa refacem acel vas sfărâmat în mii de cioburi și cu iubire sa-l restauram în așa fel încât „comoara de înțelepciune a neamului= folclorul”* -să nu se piardă.
Copiii și tinerii prezenți care asistă, se conectează și pot înțelege mai bine părinții, bunicii și străbunii neamului care s-au jertfit și au înflorit prin doinele și baladele care au răsunat și aici la Montreal. Am în titlu o întrebare:...mai știm oare să ne mândrim...??? Iar dacă am privit în sală, răspunsul este mai mult decât afirmativ: 70 de artiști, desăvârșiți, dar mai ales autentici-adevărați, care au întins către noi cei din sală brațele încărcate de iubire și talent. Cu toții am avut aceleași bucurii și emoții ca pe vremea lui Ștefan Voievod. Acel parfum specific al dealurilor și câmpiilor din arealul carpatic este răspândit prin cânt și dans românesc.
A fi sponsor înseamnă că RE-CUNOȘTI valorile pe care le susții, iar noi cei care am plătit un bilet, am devenit la rândul nostru-sponsori și RE-CUNOSCĂTORI ai acelorași valori comune.
Am venit în această lume cu un suflet în piept și cu forța și inteligența trupului, adică partea noastră de capital de care trebuie să fim conștienți.
Corneliu Șerban Popa
Notă: *citat din definitia dată de Maestrul Nicolae Margineanu în cuvântul de la încheierea spectacolului
Eva Halus



Je dirigerais un petit orchestre, le Choeur LA MUSE et les solistes invites.
Vous pouvez réserver vos billets avec moi et vous les aurais dans un enveloppe avec votre nom à l’entrée du théâtre.
I will be conducting a small orchestra, the choir LA MUSE & the soloists invited.
You can reserve your tickets with me and you’ll pick them up at in an envelope w/ your name at the theater entrance.

Biserica Ortodoxă Română Buna Vestire
(6080 Christophe Colomb, colț cu Jarry)
Asociația Canadiană a Scriitorilor Români și Redacția revistei Candela de Montreal
Organizează:
Sărbătorirea a 95 de ani de la întregirea pământurilor românești, Ziua României
Învitați de onoare: Consul general Lucia Itac și consul Mugurel Stănescu
Conferenţiari:
Marius Finca
George Filip
Recită
Alex. Celăţeanu
Corina Luca
George Filip
Moderator
Victor Roşca
Un bufet asortat ( și un vin d'honneur) va fi pregătit de doamnele Maria Olariu, Maria Filip și Nina Olariu.
Vă invităm să nu lipsiți de la acest important eveniment. Nu uitați să aduceți copiii cu dumneavoastră.


INTALNIRE PENTRU ROSIA MONTANA
Persoanele interesate sa discute despre modalitatile de a sprijini de acum incolo campania de salvare a Rosiei Montane sunt invitate sa participe la o intalnire pe aceasta tema. Ea va avea loc luni, 25 noiembrie, incepand cu ora 18.00, la Centrul Comunitar 6767 Côte-des-Neiges, sala 697. Sala este pusa la dispozitie de Asociatia Culturala Romana si Comunitatea Moldovenilor din Quebec.
Va rugam confirmati prezenta la info@accentmontreal.com.
Echipa ACR-CMQ

Comunicat de presă
Cenaclul Epigramiştilor, ediţia a 7-a
Desfăşurată sub deviza celebrelor versuri: Subsemnatul- proletar-/ N-am nimic în buzunar! (G. Topârceanu), joi, 31 octombrie 2013, a avut loc, la Centrul Comunitar 6767, Cote-des-Neiges, din Montreal, a şaptea reuniune a Cenaclului Epigramiştilor „Păstorel Teodoreanu”.
Ca de fiecare dată, asistenţa s-a bucurat de prezenţa conducerii Asociaţiei Culturale Române, gazdă ospitalieră a acestor întruniri deosebite. Moderatorul sau arbitrul galei a fost epigramistul Mike Farkaş, care a reuşit să imprime manifestării un ritm alert.
Prin intervenţiile pline de aplomb s-au remarcat câţiva recitatori de marcă, precum: Letiţia Belivacă, Maria Palcu, Eva Halus, Viorica Lavric, Melania Rusu-Caragioiu, Gina Radu, Lidia Ureche Coté, Adrian Erbiceanu, George Filip, Traian Gărduş, Mike Farkaş, Şerban Silion, Marian Costache, Nicolae Dan Coşereanu, Eduard Alexandru şi Ion Anton Datcu, preşedintele cenaclului. S-au oferit mai multe premii. Epigramiştii Melania Rusu-Caragioiu, Adrian Erbiceanu şi Traian Gărduş au primit diplomele de Cavaler al Floretei cu Patru Muchii Inteligente.
Tot cu acea ocazie a avut loc un interesant festival al articolelor vestimentare, deoarece şedinţa respectivă a coincis cu sărbătoarea Halloween-ului. Pălăriile doamnelor, Letiţia Belivacă, Maria Palcu şi Melania Rusu-Caragioiu, au fost apreciate de asistenţă. De altfel, doamna Consul Letiţia Belivacă a oferit Cenaclului Epigramiştilor un cadou deosebit. Este vorba de un album de mare valoare spirituală şi emoţională, care ilustrează Primul Festival I.L.Caragiale, desfăşurat la Bucureşti, în anul 2012.
Televizunea K2Tvro a fost prezentă, ca de fiecare dată, pentru a transmite, în lume, imagini inedite.
Viitoarea întâlnire a epigramiştilor va avea loc, joi, 28 noiembrie 2013, tot la Centrul Comunitar din Cote-des-Neiges şi va avea deviza: Am întâlnit bărbaţi deştepţi şi culţi,/ Dar şi poeţi- şi încă foarte mulţi!...( Ghiocel Constantinescu)
Pentru imformaţii suplimentare, puteţi apela la fondatorul cenaclului, memorialistul Ion Anton Datcu, telefon:( 450)622-6845.
Consiliul Cenaclului Epigramiştilor din Montreal
31-10-2013
Invitaţie la Cenaclul Epigramiştilor-8
Colectivul Epigramiştilor din Montreal, vă invită la o nouă întâlnire cu verva şi amuzamentul, joi, 28 noiembrie 2013, orele 18, la Centrul Comunitar 6767, Cote-des-Neiges, etaj 6. Şedinţa de la acea dată va avea ca deviză: Am întâlnit bărbaţi deştepţi şi culţi,/ Dar şi poeţi- şi încă foarte mulţi!...( Ghiocel Constantinescu).
În debutul reuniunii va fi prezentat volumul, Epigrama- floarea parfumată a literaturii, o antologie a epigramei româneşti (1900- 1938). Valoroasa lucrare conţine o parte din crema epigramelor, selectate de profesorul Nic Petrescu, din municipiul Piteşti. Autorul ne-a dezvăluit că, în curând, urmează să apară volumul al treilea, ce tratează perioada 1939-2013, florilegiu care închide trilogia dedicată celor mai frumoase epigrame.
În continuarea întrunirii, coordonatorul cenaclului, publicistul-comentator, Ion Anton Datcu, promite multe surprize, premii şi... o atmosferă revigorantă.
Nu va fi uitată nici apropiata sărbătorire a Zilei Naţionale a României, de la 1 decembrie. Vor fi reamintite Imnurile Naţionale, care s-au cântat în diferite perioade ale istoriei, precum şi lozincile mobilizatoare, impuse de organizatorii defilărilor.
Pentru informaţii suplimentare, puteţi apela la telefon: (450)622-6845.
Consiliul Cenaclului Epigramiştilor din Montreal
01 noiembrie 2013
Din Montreal, solidari cu Roşia Montană
Montreal, 17 octombrie 2013 - Începută în 2002, campania de salvare a Roşiei Montane este cea mai amplă iniţiativă a societăţii civile din România. Ea reuneşte importante luări de poziţie din partea unor organisme naţionale şi internaţionale de protecţia patrimoniului şi se bucură de sprijinul a numeroase instituţii academice şi ştiinţifice, precum: Academia Română, Academia de Studii Economice Bucureşti, Institutul Geologic al României, AdAstra - Asociaţia oamenilor de ştiinţă români din întreaga lume, ICOMOS - Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, Europa Nostra, Uniunea Arhitecţilor din România, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Fundaţia Pro Patrimonio.
Considerăm că argumentele economice, sociale, culturale şi de mediu enunţate de instituţiile enumerate mai sus împotriva exploatării miniere cu cianuri propusă la Roşia Montană sunt clare şi solide iar calibrul lor este de necontestat.
Ignorarea lor a scos în evidenţă, mai mult ca oricând în ultimii 23 de ani, distanţa uriaşă dintre societatea civilă şi clasa politică românească. Prin istoria sa bimilenară, prin frumuseţea sa naturală, prin potenţialul său de dezvoltare durabilă, dar mai ales prin rezistenţa sa de peste un deceniu în faţa abuzurilor, Roşia Montană a devenit un simbol: cel al luptei pentru protecţia drepturilor individuale de proprietate, identitate, cultură şi mediu sănătos. Mai mult decât atât, salvarea Roşiei Montane este însăşi salvarea democraţiei româneşti, pe care o dorim cu toţii reală şi nu doar mimată.
Romania este o ţară suverană, membră a Uniunii Europene, ce nu poate fi supusă intereselor unei companii străine - Gabriel Resources - şi a unor politicieni miopi. Nu putem să ne lăsăm intimidaţi de ameninţările cu procese şi despăgubiri de 4 miliarde de dolari pe care această firmă canadiană le-ar pretinde statului român dacă proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană nu va fi adoptat. Ne întrebăm câţi cetăţeni ai Canadei ar accepta un proiect minier de dimensiunile celui de la Roşia Montană, care foloseşte cantităţi importante de substanţe periculoase precum 12.000 tone cianură de sodiu anual în timpul exploatării?
Cerem Parlamentului României să respingă proiectul legislativ de distrugere a Roşiei Montane, propus de Guvern şi cosmetizat de Comisia specială pentru Roşia Montană. De asemenea, cerem Ministerului Mediului să nu acorde avizul necesar demarării proiectului RMGC. Riscurile tehnologiei de extracţie cu cianuri sunt majore, cu potenţiale consecinţe dezastruoase asupra mediului şi omului. Pentru protejarea patrimoniului natural al României, a resurselor de apă şi a biodiversităţii, solicităm interzicerea, prin lege, a folosirii cianurilor în minerit.
Considerăm că Roşia Montană nu poate fi privită doar dintr-un punct de vedere strict economic. Autorităţile române au datoria de a proteja patrimoniul excepţional al acestei zone, elaborând politici şi programe de dezvoltare care să respecte şi să pună în valoare tradiţia şi peisajul cultural de la Roşia Montană, în contextul patrimoniului cultural al umanităţii. Solicităm aşadar Guvernului României nominalizarea Roşiei Montane pe Lista Indicativă a României în vederea includerii în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Suntem solidari cu zecile de mii de români din România şi din afara graniţelor ei, care începând cu data de 1 septembrie 2013 participă la protestele împotriva proiectului de exploatare cu cianuri de la Roşia Montană. Suntem de asemenea solidari cu locuitorii comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, şi cu toţi românii care se opun metodei fracturării hidraulice a gazelor de şist. Guvernul român ar trebui să ţină cont de faptul că mai multe state ale lumii au luat decizii împotriva utilizării acestei metode, datorită numeroaselor studii şi rapoarte care semnalează riscurile şi atestă efectele negative ale fracturării hidraulice în zonele în care a fost aplicată.
Ne exprimăm speranţa că opiniile a numeroase instituţii româneşti şi străine de prestigiu vor fi considerate de Parlamentul şi Guvernul României, că apelurile societăţii civile vor fi ascultate şi că legile româneşti vor fi respectate, în folosul interesului public.
PROFESORI, DOCTORI, CERCETĂTORI, INGINERI
Mihaela Fîrşirotu, Ph.D (McGill), profesor de Strategia Afacerilor (Strategic Management), ESG, UQAM
Cristina Grabovschi, PhD, cercetător Université de Sherbrooke, departamentul de Medicină familială
Edouard Coeugniet, prof. dr. chirurg plastic Université de Montreal
MSc. Daniel-Constantin Manolescu, BSc (ing), PhD-Cdt Medicină/Nutriţie,
Université de Montréal, Medalia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a
Dr. Sorin Fârşirotu, Centre d’implantologie de Montréal
Victor Georgescu, inginer şi economist
Cătălin Matei, inginer Aeronautică, Bombardier Canada
Aurel Andres, inginer Instalaţii rezidenţiale
Gabriel Murgilă, inginer Automatizări industriale
M.Sc. Aurelia Sima BSc. (ing), PhD.Cdt, Medicină/Nutriţie, Université de Montréal
M.A. Amélia-Irina Manolescu, B.A, PhD. Cdt Lingvistică, Université McGill şi Université de Montréal
ARHITECŢI, ARTIŞTI PLASTICI, OAMENI DE CULTURĂ
Dan Sergiu Hanganu, arhitect, Ordinul Canadei, Medalia de aur a Institutului Regal de Arhitectură din Canada, Membru de onoare al Academiei Române
Marc-Marinescu Constantin, director şi director artistic Concursul internaţional de arte vizuale Juste pour Rire, Medalia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a
Anca Hanganu, arhitect
Elena Racoviceanu-Ivan, arhitect, membră Ordre des architectes du Québec, Association des architectes en pratique privee du Québec şi a Uniunii Arhitecţilor din România
Alexandru Racoviceanu, arhitect, Rak & Rak Architectes
Dragoş Olărescu, arhitect
Marius Fincă, publicist
Stana Bunea, harpistă, corespondentă a Congresului Internaţional de Harpă
ASOCIAŢII COMUNITARE/CULTURALE ROMÂNEŞTI
Asociaţia Culturală Română (ACR), preşedinte prof. dr. Paul Dăncescu
Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ), preşedintă Ala Mîndîcanu
Asociaţia Română din Canada (ARC), preşedinte Petru Cotnăreanu
Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Quebec (ASLRQ), preşedinte Adrian Erbiceanu
Asociaţia La Muse Héritage Musical, preşedintă Ioana German
Asociaţia Românilor din Laval (ARL), preşedinte prof. Vania Atudorei, Medalia Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a
Agora Romagna Latina - Fundaţie familială „In Memoria”, coordonator ing. Daniel-Constantin Manolescu
Societatea Avram Iancu, preşedintă Ileana Meşter
MEDIA
Publicaţia Accent Montreal, editor Simona Pogonat
Publicaţia ZigZag Român-Canadian, director Răzvan Dupleac
Televiziunea K2-TVRo Montreal, coordonator Nicolai Lavric; Mike Farkaş, director departamentul de ştiri
Emisiunea de radio Marca-RO, realizator Cristian Bucur
Emisiunea de radio Ora românească, realizator George Rusu; colaboratori Ioan Anton Datcu şi Shant Eduard Alexandru Enopian

Sub genericul „Aducem Basarabia acasă”, o amplă campanie de strângere de semnături pentru apropierea dintre România şi Republica Moldova, la data de 20 octombrie, „Acţiunea 2012” cheamă toată lumea să participe la un „Marş pentru Basarabia”, care va avea loc în Piața Victoriei din Bucureşti.
Puteti urmari clipul campaniei aici
Comunicat de presă
Cenaclul Epigramiştilor-6
Desfăşurată sub deviza celebrei cugetări, „Îndreptăm moravurile, râzând” ( Jean de Santeul), joi, 26 septembrie 2013, a avut loc la Centrul Comunitar 6767, Cote-des-Neiges, din Montreal, a şasea reuniune a Cenaclului „Păstorel Teodoreanu”.
Ca de fiecare dată, asistenţa s-a bucurat de prezenţa conducerii Asociaţiei Culturale Române, gazdă ospitalieră a unor astfel de întruniri revigorante.
Moderatorul şedinţei a fost epigramistul Traian Gărduş, care, cu mult tact şi echilibru, a reuşit să imprime manifestării un ritm alert şi multă voioşie.
Prin intervenţiile avute, s-au remarcat câţiva recitatori de marcă, precum, Melania Rusu-Caragioiu, Maria Palcu, Dorina Popescu, Ortansa Tudor, Gina Radu, Mike Farkaş, Şerban Silion, Marius Fincă şi Ion Anton Datcu.
Tot cu acea ocazie, a fost comemorată Maria Tănase, marea doamnă a cântecului românesc autentic, de la a cărei naştere s-au împlinit o sută de ani.
De altfel, poeta Melania Rusu-Caragioiu s-a prezentat cu o mare surpriză. A scos la iveală un volum de dimensiuni reduse, cu titlul, Epigrame pocăite, născute aici şi peste ocean. Lucrarea a fost tipărită recent la Editura Mirton, din Timişoara, apariţie editorială, care a fost apreciată de asistenţă.
Aşa cum ne-a răsfăţat de fiecare dată, neobosita echipă a Televiziunii K2Tvro a fost prezentă în sala „dezbaterilor”, pentru a transmite peste mări şi ţări, imagini de larg interes.
Viitoarea reuniune a epigramiştilor va avea loc, joi, 31 octombrie 2013, tot la Centrul Comunitar din Cote-des-Neiges şi va avea deviza: Subsemnatul-proletar / N-am nimic în buzunar (G. Topârceanu). De ce este invocat buzunarul?Veţi afla atunci!
Consiliul Cenaclului Epigramiştilor din Montreal
26-09-2013

Icoana este cunoscută sub numele de „Şapte Săgeţi", „Profeţia lui Simeon" sau „Îmblânzirea inimilor împietrite", fiind sărbătorită, la 13 august (26 august) şi în cursul săptămânii de după Duminica Tuturor Sfinţilor.
Localnicii, deznădăjduiţi, au făcut procesiune cu Icoana „Şapte Săgeţi", şi în puţină vreme boala a încetat în oraş. Atunci s-a stabilit o zi de cinstire a Icoanei, care a fost recunoscută oficial ca fiind „făcătoare de minuni". Au urmat alte vindecări, ale multora, iar la momente grele pentru popor, Icoana a plâns.
Junimea Romana din Montréal - Scoala pentru minte, inima si cultura
Participări la Săptămâna Internaţională de Cultură de la Câmpul Românesc-Hamilton, 2013
În perioada 8-13 iulie 2013, a avut loc la Câmpul Românesc de lângă localitatea Hamilton-Ontario, o frumoasă reuniune a scriitorilor, actorilor, pictorilor şi muzicienilor. Este vorba de cunoscuta Săptămână Internaţională de Cultură, eveniment major, care are loc în fiecare an, în a doua săptămână a lunii iulie.
Nivelul emoţional al acestei manifestări a fost ridicat, ţinând cont că, o parte dintre participanţi făcuseră sute de kilometri, pentru a lua parte la o cascadă de evenimente, pline de învăţătură şi luminare. Cu această ocazie am cunoscut nume de marcă, precum Doina Uricariu, directoarea Institutului Cultural Român, din New Yok, profesorul Sebastian Doreanu, din Denver-Colorado, fizicianul Mircea Ştefan Bartan, din Cleveland-Ohio, actriţa Lia Lungu, din New York, lista fiind lungă.
Ca oaspeţi din ţară, se pot aminti câteva distinse doamne, în frunte cu Anca Sîrghie, conferenţiar universitar doctor, din partea revistei Astra, din Sibiu şi Muguraş Maria Petrescu, din Bucureşti, critic literar şi reprezentantă a Uniunii Ziariştilor Profesionişti, din România.
Delegaţia scriitorilor şi publiciştilor din zona Montrealului a fost formată din Ala Mindicanu, Marius Fincă şi Ion Anton Datcu, semnatarul acestor rânduri, echipă care a fost programată să prezinte diferite teme, în seara zilei de miercuri, 10 iulie 2013. Astfel, în sala de conferinţe, numeroasa asistenţă a ascultat cu mare atenţie referate şi comunicări ştiinţifice de larg interes.
În deschidere s-a prezentat un material detaliat, intitulat, Diaspora basarabeană şi spiritul naţional românesc, în condiţiile de autodeportare, subiect vast, prezentat de Ala Mindicanu, cu imagini proiectate pe un ecran. Următoarea intervenţie i-a aparţinut lui Mircea Ştefan Bartan, din Cleveland, care a scos în relief Aspecte inedite din viaţa şi opera lui Octavian Goga.
În continuare Marius Fincă a făcut un rezumat al volumului său, Cine sunt strămoşii noştri?, lucrare apreciată, care a stârnit, prelungite şi interesante dialoguri cu sala. S-a tras concluzia că, originea noastră rămâne în continuare un subiect fierbinte, un domeniu inepuizabil, care, totdeauna, va fi comentat în detaliu.
Ultima intervenţia a aparţinut realizatorului acestor rânduri. Tema prezentată s-a numit, Martiri în infernul concentraţionar-Drama ofiţerilor români. În calitate de autor al mai multor volume de profil, am căutat să evidenţiez un mare paradox: Cum a fost posibil ca, eroii adevăraţi, aureolaţi pe Câmpul de Onoare, primiţi, după război cu înalte onoruri militare, să fie consideraţi, la scurt timp, bandiţi, batjocoriţi, victime ale unor acuzaţii imaginare?
Apăruse pentru prima oară un nou concept, acela care ne arăta că, valoarea unui om nu este concretă şi definitiv cotată. Calităţile erau repede infirmate în funcţie de cine făcea acele abrogări, când şi în ce condiţii. Eroul patriot de altădată putea fi acuzat peste noapte că este un bandit, criminal de joasă speţă, fascist şi sabotor. Parcurgând biografiile lor, cititorii se vor întreba nedumeriţi: Dacă acei eroi au fost cu adevărat asasini notorii, de ce, în aceeaşi perioadă de criminalitate agresivă, au fost elogiaţi pentru fapte bune? De ce, meritele lor au devenit brusc delicte, ce trebuiau pedepsite?
După prezentarea celor 81 de generali morţi în închisorile totalitarismului comunist, precum şi a sutelor de ofiţeri superiori, exterminaţi pentru vina de a fi luptat contra „fratelui” sovietic, am dat citire la câteva versuri relevante, din poemul Până la capăt, scris de Adrian Păunescu, în 1979: Războaie mondiale am făcut tot noi,/ Şi, dacă ne-am întors din vreun război,/ Am fost certaţi, ce-am căutat la orizont,/ Din pensie ni s-a scăzut un front.(...) De parcă noi am vrut să mergem la război,/ Câţi am putut să mai venim-napoi,/ Noi am murit în Est şi am murit şi-n Vest/ Şi ne-am întors, de-a dreptul, în arest!
În seara următoare, adică, joi, 11 iulie, au ţinut cuvântări Doina Uricariu, directoarea Institutului Cultural Român de la New York. Distinsa invitată a vorbit despre pătimirile suferite de părinţii săi, în perioada dictaturii proletare. A urmat un moment dramatic, în care, actriţa Lia Lungu din New York a prezentat o emoţionantă scenă de bocete, culese din popor, după care, poetul Iacob Cazacu, din Chişinău, a adus noi dezvăluiri, referitor la Mişcarea de Rezistenţă, din Republica Moldova, faţă de regimul sovietic.
Programul serii s-a încheiat cu un referat, prezentat de publicistul acestui material, Ion Anton Datcu. Este vorba de citirea unui eseu cu priză la public, expozeu care purta titlul, Între literatura interzisă şi cea permisă. Recitarea unor poezii celebre, din epoca de aur a realismului socialist şi fredonarea cântecului proletcultist, Privesc din Doftana, au stârnit aplauze prelungite.
Din cauza apariţiei neaşteptate a unor motive personale, în ziua de vineri, 12 iulie, am fost nevoit să părăsesc acel templu impresionant de cultură autentică, amplasat într-o pădure mirifică, lipsind de de banchetul de rămas bun, care a vut loc a doua zi, sărbătoare la care a participat şi prietenul nostru Marian Costache, sosit ulterior.
O notă mare trebuie acordată organizatorilor, care s-au întrecut pe sine, în primul rând, celor două personalităţi, Dumitru Răchitan, preşedintele ACR şi preot-doctor Dumitru Ichim. Sincere felicitări întregii echipe. Mulţumiri domnului Marius Fincă, un oltean get-beget, fără de care nu aveam posibilitatea să particip la acel regal, fără egal. Aprecieri pentru felul cum au fost prezentaţi invitaţii de către profesorul Sebastian Doreanu, mediatorul neuitatelor gale, la care am participat, unde toţi cei prezenţi s-au simţit mai curaţi, mai luminaţi şi mai toleranţi.
Ion Anton Datcu
15 iulie 2013
Tout ce qui peut contribuer à leur non-reproduction est un bienfait pour tous.
Tot ce poate contribui la nereproducerea lor este o binefacere pentru toţi.

Basarabia e pământ românesc, toți cunoaștem acest adevăr, însă modalitatea revenirii ei acasă reprezintă de multe ori o enigmă.
Dezlegarea este în România.
Sunt necesare 100 000 de semnături pentru susținerea unei legi care face din Republica Moldova o prioritate a statului român.
100 000 de semnături pentru 3 milioane de români. Adu-i acasă!
Salonul distinsei epigrame
Joi, 30 mai 2013, a avut loc la Centrul Comunitar din Montreal, 6767, Cote-des-Neiges, reuniunea membrilor Cenaclului Epigramiştilor „Păstorel Teodoreanu”, în prezenţa domnului Paul Dăncescu, preşedintele Asociaţiei Culturale Române, gazdă ospitalieră a unor astfel de întruniri.
Conform regulilor stabilite anterior, de coordonatorul cenaclului, memorialistul Ion Anton Datcu, s-a trecut la tragerea la sorţi a celor care au acceptat să conducă, pe viitor, prin rotaţie, gala umoristică amintită, în scopul de a da evenimentului competitivitate colegială. În urma extragerii biletelor, a rezultat următoarea ordine: Leonard Ionuţ Voicu, Traian Gărduş, Marian Costache, Marius Fincă, George Filip, Mike Farkaş şi Melania Rusu Caragioiu.
În continuare, doamna consul Letiţia Belivacă a acceptat invitaţia de a participa la întâlnirea cu verva şi amuzamentul şi a transmis participanţilor sincere felicitări, din partea doamnei Lucia Iaţic, Consul General al României la Montreal.
Înainte de începerea duelurilor cu spadele rimate, s-a dat citire unui eseu, cu titlul -Batista pe ţambal- prin care s-a tras un semnal de alarmă asupra unor semne de întrebare, ridicate de comunitatea românească, referitor la viitorul Asociaţiei Culturale Române şi a altor asociaţii. Din conţinut a reieşit că, Cenaclul Epigramiştilor rămâne sub umbrela Asociaţiei Culturale Române, în funcţie de rezultatele viitoarelor alegeri.
Torentul înţepăturilor a debutat cu două epigrame, care s-au referit la emisiunea de radio Vocea Românească, de sâmbătă, 25 mai 2013. Prima epigramă prezenta o nemulţumire, din cauza transmiterii mai multor sonate. Ca răspuns, epigramistul Mike Farkaş a întrebat-o pe nemulţumita muzicii simfonice, dacă este adepta minunatelor manele.
Când focul s-a încins şi catrenul a devenit incandescent, s-au detaşat creaţiile personale, semnate de Melania Rusu Caragioiu, Gina Radu, Mike Farkaş, George Filip, Marius Fincă, Adrian Ardelean, Traian Gărduş, Leonard Voicu şi ale amfitrionului manifestării, dr. Paul Dăncescu.
Conform regulamentului, fiecare participant a avut la dispoziţie maximum trei minute, pentru fiecare intervenţie. Excepţie a făcut epigramistul Traian Gărduş, care a depăşit permanent timpul alocat, căutând să monopolizeze manifestarea, prin a diminua minutele celorlalţi.
După fiecare tur de sală, cei de faţă au ascultat C.D.-uri, cu interpretări de excepţie, Ştefan Bănică jr., Gil Dobrică, Ovidiu Komornyik, tenorul craiovean Gheorghe Procop şi alţii.
Premiile promise, reprezentate prin articole de papetărie, au fost acordate, doamnelor Melania Rusu Caragioiu şi Gina Radu.
Nu au fost uitaţi nici pasionaţii lecturilor de calitate, motiv pentru care, manifestarea s-a încheiat cu o bogată ofertă de carte. Volumele prezentate au fost semnate de o serie de scriitori ai comunităţii româneşti, care s-au remarcat de-a lungul timpului.
Evenimentul nu a fost onorat de cel puţin un reprezentant al Comunităţii Moldovenilor din Quebec. Cineva, chiar, a spus o glumă: Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română au fost chemări valabile numai pentru râul Milcov, pentru Prut, mai aşteptăm.
Pictoriţa Ileana Meşter Anghel a propus ca, la următoarele întâlniri, să se facă un concurs de caricaturi, satirizarea fiind înrudită cu epigrama.
La un moment dat, o doamnă misterioasă, cu ochelari de soare, şi-a făcut apariţia meteorică, sub pretextul căutării unei persoane, lipsă de la dezbateri. După ce i-a numărat pe cei prezenţi, deşi invitată să participe, a plecat fără să mai revină.
Toată manifestarea a fost înregistrată de neobosita echipă a televiziunii K2Tvro, prin strădania celor trei operatori de imagine, Bianca Lavric, Nicolai Lavric şi Mike Farkaş.
La final s-au auzit şi câteva aprecieri, pentru formatul cenaclului, care a ieşit, evident, din tiparele rigide ale altor manifestări literare.
Viitoarea reuniune a Cenaclului Epigramiştilor „Păstorel Teodoreanu” va avea loc, joi, 27 iunie 2013, orele 18, la adresa ştiută şi va avea deviza: Mergeţi pe mâna noastră! Moderatorul şedinţei va fi poetul Leonard Ionuţ Voicu. Pentru informaţii suplimentare, puteţi apela la coordonatorul proiectului, memorialistul Ion Anton Datcu, telefon: (450)622-6845.
A transmis Ion Anton Datcu
1 iunie 2013

LibiamoDimanche, 9 Juin, 19:30 c Sunday, June 9th, 7:30pmPOLLACK Hall McGILL - 555 Rue Sherbrooke W, Montreal, QC H3A 1E3Brigitte O’Halloran * Henrietta Harutyunova * Jaime Sandoval * Thierry H. Plate-DubeChoeur LA MUSEInvité d’honneur Mme Lucia Iatic - consul général de la Roumanie à MontréalBillets: 30$ – a la porte * 25$ – pre-vente * 20$ – prix etudiant/age d’or ou groupe de 10 personnesInformations et réservations billets (514) 344-1572 & (514) 484-7428
Nos chaleureux remerciements à:nos commanditaires et donnateurs - CCPE, Sorin Novac, M. Michel Buruiana, Atlas Remus, Korex, Portes & Fenetres Imperial inc., Romulus Stroe – Quebec.ro, Me Daniel Atudorei, Me Andreea Popescu, Me Iolanda Botinos collaborateurs - Accent Montreal, Andrei Vasile, JasonMilan.ca, Guzu.ca., Pagini Romanesti, ZigZag Roman-Canadian, Fleurs Montreal, Florin Randasu, Patisserie Romelia, Kristina Petrova Buzatova –styliste vestimentaire.
Stimati Domni si Doamne,
Programul
activităţilor ACR-CMQ şi ale partenerilor
pentru luna aprilie 2013
Activităţile ACR-CMQ au loc de obicei pe adresa 6767 chemin de la Côte-des-Neiges, sala 697
No | Data | Evenimentul | Ora | Sala |
1
|
04.04
|
Romanii din Timoc. Prezinta Ionut Leonard Voic
|
16h00
|
697
|
2
|
06.04
|
Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor. Lia Ruse
|
10h00
|
697
|
3
|
07.04
|
Academia Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de
creaţie.
|
10h00
|
501-2 401-2
|
4
|
11.04
|
Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor. Elena Neacsu
|
16h00
|
697
|
5
|
13.04
|
Conferinţa 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu
România. Parcurs istoric, politic şi cultural. Marius Finca, Ion Anton Datcu,
Paul Dancescu, Ala Mindicanu
|
11h00
|
697
|
6
|
14.04
|
Academia Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de
creaţie.
|
10h00
|
501-2 401-2
|
7
|
18.04
|
Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor. Livia Nemteanu
|
16h00
|
697
|
8
|
18.04
|
Cenaclul Mihai Eminescu.
|
18h00
|
697
|
9
|
20.04
|
ASLRQ. Lansare de carte. Daniela Maxim (REMEMBER), Traian Gardus, sonete. Prezinta Adrian Erbiceanu |
11h00
|
602
|
10
|
20.04
|
Cenusareasa. Spectacol de exceptie cu Aliona Munteanu
in rolul principal . Organizator Irina Chirca.
|
18h00
|
Colegiul Brebeuf
|
11
|
21.04
|
Academia Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de
creaţie.
|
10h00
|
501-2 401-2
|
12
|
25.04
|
Pastele la romani. Prezinta Marius Finca
|
16h00
|
697
|
13
|
27.04
|
Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor. Ala Mindicanu
|
11h00
|
602
|
14
|
28.04
|
Academia Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de
creaţie.
|
10h00
|
501-2 401-2
|
Redacția Revistei „Candela de Montreal”
organizează
Duminică 7 aprilie 2013, orele 13:00,
imediat după terminarea slujbei religioase, la:
Casa Română, sala parohială „preot dr. Petre Popescu”
a Bisericii „Buna Vestire”
(8060 Christophe Colomb, colţ cu Jarry)
Lansarea cărţilor:
1) „Gloanțe cu dedicație”, de scriitorul Ion Anton Datcu,
carte publicată de Caïus du livre, Quebec, Canada, 2012
2) „Cine sunt strămoșii noștri? Dacii...geţii...românii...valahii”, a scriitorului Marius Fincă,
volum publicat de Sc. Antet Tipocom, SRL Pucioasa, România, 2012.

Cartea este o cronică a evenimentelor politice, tragice, petrecute sub guvernarea dictaturilor din România în perioada 1938 – 1945.

Cartea reprezintă o sinteză a scrierilor care atestă existenţa Naţiei Daco – Române, din cele mai vechi timpuri până în prezent
Vă invităm să participați împreună cu noi
la incitanta festivitate literară românească.

Junimea Romana din Montréal-Scoala pentru minte, inima si cultura are placerea sa va invite la
Balul ghioceilor de la scoala romaneasca, editia a II-a
Cocktail si spectacol de sustinere a campaniei de sensibilizare
PRIN CUNOASTERE SA NE PASTRAM IDENTITATEA
Acces liber. Puteti face o contributie voluntara.
Sambata 16 martie 2013, ora 14:00
Centrul cultural Gabrielle-et-Marcel-Lapalme
5350, rue Lafond, Montréal QC, H1X 2X2 (intre strazile Masson si Laurier)
Detalii despre alte activitati: www.junimeamontreal.org
Programul
activităţilor ACR-CMQ şi ale partenerilor
pentru luna februarie - martie 2013
Activităţile ACR-CMQ au loc de obicei pe adresa 6767 chemin de la Côte-des-Neiges, sala 697
Programul
activităţilor ACR-CMQ şi ale partenerilor
pentru luna februarie - martie 2013
Activităţile ACR-CMQ au loc de obicei pe adresa 6767 chemin de la Côte-des-Neiges, sala 697
No | Data | Evenimentul | Ora | Adresa |
1
|
24.02 duminică |
Academia Educativă pentru copiii români. Alina
Nichita şi Ana Tolcaci. Atelier de
pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de creaţie.
Confecţionarea mărţişoarelor cu Eva Halus |
11h00
15h00 |
501-2
401-2 |
2
|
28.02
joi |
Clubul
de Aur. Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor.
Dorina Popescu. Prezintă Eva Halus
|
16h00
|
697
|
3
|
2.03 sâmbătă |
Proiectul
“Une belle vie à tout âge”. Prezentarea
eroilor. Ortansa Tudor. Prezintă Oxana
Gherstoaga
|
11h00 |
697
|
4
|
2.03 sâmbătă |
Vernisaj de Imaginea Femeii. Eva Halus. Biblioteca Mile End, 5434 avenue du Parc |
13h30
|
H2V
4G7
|
5
|
03.03 duminică |
Academia
Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana
Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de creaţie.
|
11h00
|
501-2, 401-2 |
6
|
7.03 joi |
Ziua
Femeii la comunitate. Femeia cântată de
poeţi români. Prezintă Ala Mîndăcanu, Anton Datcu, Ionuţ Leonard Voicu
|
16h00
|
697 |
7
|
9.03 sâmbătă |
Proiectul
“Une belle vie à tout
âge”. Prezentarea eroilor. Elena Neacşu. Prezintă Ala Mîndîcanu
|
11h00
|
697 |
8
|
9.03 sâmbătă |
Petreceri de Ziua Femeii 1. Sărut, Femeie, mâna ta. Clubul Violette. 350 Bd. St.Martin , Laval, 514 812 0175 2. ARC celebrează femeia. Sala Ganesh Palace,300, boul. Marcel-Laurin. 514 4336317 |
17h00 |
H7M 3Y8
|
9
|
10.03 duminică |
Academia
Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana
Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de
creaţie.
|
11h00
|
501-2 401-2 |
10
|
14.03 joi |
Clubul
de Aur . Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor.
Eugen Caraghiaur. Prezintă Tina Urâtu şi Sergiu Caluş
|
16h00
|
697
|
11
|
14.03
joi |
Seminarul prima casă. Noi posibilităţi de finanţare RBC, 6680 Joseph-Renaud, Anjou |
19h00
|
QC
H1K 3V4 |
12
|
16.03 sâmbătă |
Proiectul
“Une belle vie à tout âge”. Prezentarea
eroilor. Elena Meşter.
Prezintă Adrian Ardelean
|
11h00
|
697
|
13
|
17.03 duminică |
Academia Educativă pentru copiii români. Alina Nichita şi Ana Tolcaci. Atelier de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de creaţie. Seminar informativ despre serviciile de sanatate si sociale in Québec. Adina Ungureanu, formator şi agent de dezvoltare la ACCÉSSS www.accesss.net |
11h00 |
501-2 |
14
|
21.03 joi |
Clubul
de Aur. Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor.
George Filip. Prezină
Natalia Severin şi Sergiu Caluş
|
18h00
|
697
|
15
|
21.03 joi |
Sedinta
cenaclului Mihai Eminescu. Organizator
Livia Nemteanu
|
18h00
|
697
|
16
|
22.03 vineri |
Seminare
cu Daniela Roiban. “Resurse pentru a gasi un loc de munca”.
|
14h00
|
6555
CDN |
17
|
23.03 sâmbătă |
Proiectul
“Une belle vie à tout âge”. Prezentarea
eroilor. Ionela Manolescu. Prezinta Eva Halus
|
|
697
|
18
|
24.03 duminică |
Academia
Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana
Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de
creaţie.
|
11h00
|
501-2 |
19
|
28.03 joi |
Seara
de epigrame. Concurs de bancuri. Prezinta Marius Finca si Ion Anton Datcu
|
16h00
|
697
|
20
|
30.03 sâmbătă |
Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor. Mândâcanu Ala. Prezintă Andrei Ciobanu si Alexandra Palii Completarea Declaratiilor de venituri. Fiscalitatea canadiană. Lilian Iluţă, expertul CMQ |
11h00 |
602
|
21
|
31 duminică |
Academia
Educativă pentru copiii români.
Alina Nichita şi Ana
Tolcaci. Atelier
de pictură cu Ioan Oprut, pentru copiii comunităţii. Seminare şi ateliere de
creaţie.
|
14h00
|
CDN 6555 H3S 2A6 |
Omagierea unui uriaş simbol al modestiei
Sâmbătă, 16 februarie 2013, la Şcoala Junimea Română din Montreal, condusă de neobosita coordonatoare Otilia Tunaru, am avut prilejul să mă număr printre numeroşii invitaţi la un regal de poezie şi muzică. Este vorba de omagierea lui Grigore Vieru, poetul luptător unionist, care ne-a lăsat o moştenire, ce trebuie păstrată.
Simbolul lirismului de peste Prut s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, din fostul judeţ Hotin, care făcea parte, la acea dată din România cea Mare. În anul 1958 a absolvit Facultatea de Filologie şi Istorie din capitala Republicii Moldova. Grigore Vieru a colaborat cu multe reviste şi a predat editurilor spre publicare 16 volume, printre care, Un verde ne vede, Metafore albastre şi altele. În anul 1990 a devenit cetăţean român cu drepturi depline şi, trei ani mai târziu a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Dar, a trebuit să vină acea clipă fatidică, în care firul vieţii sale a fost întrerupt. În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, la ora 1.30 se întorcea la Chişinău, după o ceremonie de omagiere a naşterii lui Eminescu, care avusese loc în localităţile apropiate. În acel moment, care i-a întristat pe mulţi admiratori, a avut loc un cumplit accident rutier, roata din dreapta-faţă a autoturismului strivind un talent autentic. La volanul automobilului se afla Gheorghe Munteanu, director adjunct al Ansamblului de Dansuri Populare, din Chişinău. Două zile mai târziu, în seara zilei de 18 ianuarie, un uriaş simbol al modestiei şi-a dat ultima suflare, cu toate eforturile depuse de medicii Spitalului de Urgenţă din Chişinău. La data decesului, poetul avea 73 de ani şi 11 luni. În semn de preţuire, câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău, o stradă din Iaşi şi una din Buzău poartă numele marelui dispărut.
Despre personalitatea poetului Grigore Vieru sunt multe de spus. A fost un intelectual de o mare modestie. Un patriot adevărat, într-un ocean cu insule antiromâneşti. Grigore Vieru l-a admirat pe Eminescu. Niciodată nu s-a comparat cu Luceafărul poeziei româneşti, aşa cum fac alţi poeţi. Grigore Vieru a promovat adevărul şi a luptat pentru unirea Basarabiei cu Patria Mamă, devenind un personaj incomod, mai ales că s-a implicat în Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia. Mărturie stă dorinţa sa: Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul. Modestia care l-a caracterizat pe Grigore Vieru se constată în epitaful ales: Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi.
Aşa cum am mai spus, la manifestarea de omagiere a poetului au fost mulţi invitaţi. Printre cei care au ţinut cuvântari s-au numărat: Doamna Lucia Iaţic, Consul General al României la Montreal, Ortansa Tudor, Livia Nemţeanu-Chiriacescu, Cosmin Soare, Marius Fincă, Marc Marinescu, Alexandru Cetăţeanu, Adrian Erbiceanu, Traian Gărduş şi alţii. Momentele muzicale au fost asigurate de doi artişti talentaţi, soprana Marina Negruţa şi profesorul Nicolae Mărgineanu. În faţa numeroasei asistenţe au recitat din versurile marelui poet, copiii: Raluca, Irina, Carmina, Nicoleta, Evelina, Maria, Madelaine, Ecaterina, Eric, Eugen şi mulţi alţii. Întrega serbare a fost înregistrată prin eforturile profesioniştilor Nicolae Lavric şi Mike Farkaş.
Ion Anton Datcu
Cuvantul domnului Marius Finca
-Colegiul Brebeuf-
16 februarie 2013
Prea Sfinţite Părinte,
Doamnă Consul General,
Iubiţi români şi mai ales dragi copii, căci pentru voi ne-au adunat cu toţii aici.
Eu o să vă prezint pe scurt fapte ascunse ale Unirii Basarabiei cu Ţara din 27 martie 1918. Pentru că trebuie să ştiţi că Istoria nu o fac doar regii şi elitele, ci şi oamenii de rând.
Ceea ce vă spun acum este un rezumat al relatării doctorului Milcoveanu despre dedesupturile marelui act al acestei uniri. Condiţiile istorice de după terminarea primului Război Mondial din 1914-1918 a creat o şansă unică pentru români de a se uni într-o singură Ţară.
Iată ce spunea domnul doctor: „Mi-am făcut serviciul militar în Basarabia în martie-aprilie 1938 şi am avut privilegiul să cunosc adevărata Basarabie, nucleul pur şi dur al Basarabiei. Nucleul Basarabiei nu era administrația de stat, nu erau partidele PNȚ, PNL sau PSD, ci nişte naţionalisti care se întruneau o dată pe săptămână în locuinţa istorică a lui Alecu Russo, unde fiica lui, d-na Alexandrina Russo, era gazda. Aici am aflat faptele pe care le relatez.
Încă de pe vremea puterii ţariste, s-a dat un decret privind autodeterminarea popoarelor din Imperiul Rus – pe atunci erau 55 de popoare recunoscute. Acest decret a fost reluat de Lenin după preluarea puterii în imperiu. Conform acestui decret, în Basarabia s-au făcut alegeri şi s-a ales Sfatul Ţării. Sfatul Ţării s-a întrunit la 27 nov. 1917 şi a hotărât autonomia Basarabiei. Ionel Brătianu, prim-ministru al României, a spus: "Ce autonomie?! Votaţi unirea, ca eu să vă pot apăra pe Nistru, iar nu pe Prut, care e mic". La această propunere, basarabenii nu au răspuns nimic, si toţi emisarii trimişi de Brătianu au venit înapoi comunicând că domnii basarabeni păstrează tăcerea şi nu se angajează. Au urmat mai multe intervenţii, ale regelui Ferinand, Pantelimon Halipa, Mareşalului Averescu, comandantul armatei române victorioase, ministrului de război Ianculescu, noului prim-ministru Marghiloman, Constantin Stere, rectorul Universităţii din Iaşi. Dar basarabenii, deşi aplaudau şi erau vizibil impresionaţi, nu făceau nimic pentru unire.
Dar, dintr-o dată, brusc la 27 martie 1918, fără să ştie Bucurestiul şi Iaşul, s-a întrunit Sfatul Tării şi, din proprie initiativă, a pus la vot unirea Basarabiei cu România. Rezultatul: 86 pentru unire, 3 contra. Au fost şi 32 de abtineri.
Ce i-a determinat pe domnii basarabeni să nu voteze unirea atâta timp şi să voteze acum, nesolicitat: În armata rusă ţaristă (devenită armata rusă sovietică) se găseau 100 000 de recruţi din Basarabia, răspândiţi de la Marea Baltică până la Oceanul Pacific. Dacă Basarabia vota unirea cu România, acestia toţi erau făcuti prizonieri, iar în Rusia nu se stie niciodată soarta prizonierilor, putând fi egală cu moartea; de aceea Sfatul Ţării a conceput în secret să-i aducă întâi pe aceşti 100 000 de tineri la Chişinău şi abia pe urmă să voteze. Pentru aceasta s-a format o delegaţie secretă din trei oameni, condusă de deputatul Păscăluţă, care a plecat la Moscova să-i ceară lui Lenin să aducă toţi copiii Basarabiei sub pretextul de a forma corpul de armată al Basarabiei, ca să o apere. Directorul de cabinet al lui Lenin, când a auzit că sunt din Basarabia, i-a dat afară, motivând că Lenin avea treburi mai importante de rezolvat. Stăteau pe sală, necăjiti, fără soluţie, gândindu-se, când au văzut un ofiter sovietic intrând într-o cameră, după care au auzit strigătul: "Să trăieşti frate!" (pe româneşte). Şi-au închipuit că în dosul acelei uşi se afla un român şi, după ce a plecat acel ofiţer, au bătut la uşă şi au intrat. Camera aceea cuprindea toate aparatele de transmisie ale guvernului Lenin şi ale Ministerului de război. Un locotenet-inginer servea toate aceste aparate. S-au recomandat şi au aflat că şi locotenentul sovietic era basarabean. Apoi locotenentul i-a întrebat ce vor, iar ei i-au spus că solicitaseră audienţă lui Lenin ca să facă un corp de armată al Basarabiei şi că fuseseră daţi afară. Locotenentul acesta le-a răspuns cam aşa: „- O dată cu revoluţia se deşteaptă toată lumea, afară de voi, cei de la Chişinău! Cum vă puteţi închipui că vă aprobă Lenin această cerere? Dacă voi ajungeaţi la el şi-i spuneaţi ce mi-aţi spus mie, acum mă uitam pe fereastră la voi, împuşcaţi la zidul acela." „- Deci nu se poate?" „- N-am spus că nu se poate, dar ce aţi făcut voi e prost. O să facem noi împreună un ordin al lui Lenin şi îl trimit eu." La începutul lui dec. 1917 acest ofiţer a transmis la toată armata rusă ordinul ca toţi soldaţii, ofiţerii şi subofiţerii născuţi pe teritoriul Basarabiei să primească o foaie de drum cu destinaţia Chişinău, unde să formeze corpul de armată pentru apărarea Basarabiei împotriva duşmanului din vest (adică România). Lenin n-a aflat, dar a simţit că se face ceva şi a trimis ca politruc la Chişinău pe Vlad Inculeţ (student la Universitate, la Fizico-Chimice, care aderase la partidul roşu). Persoane de la acest nucleu naţionalist de la d-na Alexandrina Russo mi-au spus că l-au văzut cu ochii lor pe Vlad Inculeţ în gara Chişinău când a coborât din trenul de la Moscova: era îmbrăcat ca un muncitor salahor, avea şapcă de rus, cizme, şi o salopetă de metalurgist. A coborât pe peronul gării care era plin de lume, s-a aşezat cu faţa spre vest şi a început să strige: „- Acolo, la Iaşi şi Bucureşti, se află duşmanul ereditar al Basarabiei, dusmanul de moarte al nostru de care trebuie să ne apărăm!" Pe urmă s-a întors cu fata spre est şi a arătat spre Moscova: „- Acolo este mama noastră protectoare, Moscova, buna noastră mamă!" A venit apoi la Sfatul Ţării. Ce s-a întâmplat nu se ştie, dar a devenit preşedintele Sfatului Ţării şi, împreună cu Mitropolitul Iurie, la 27 martie 1918, spontan, s-a votat unirea necondiţionată a Basarabiei cu patria mumă, România. Nu s-a spus cine era locotenentul acela care l-a semnat pe Lenin pentru că se presupunea că locotenentul acela era încă în viaţă şi, dacă ar fi aflat bolşevicii, l-ar fi suprimat, dar El este Marele Anonim care a scris o pagină din Istoria neamului nostru. Oricare dintre noi cei de aici suntem chemaţi să facem asemenea!
Nu pot încheia fără a vă citi o strofă dintr-o poezie mai puţin cunoscută a bădiei Eminescu, intitulată La arme:
Auzi?… Departe strigă slabii
Şi asupriţii către noi:
E glasul blândei Basarabii,
Ajunsă’n ziua de apoi –
Şi sora noastră cea mezină,
Gemând sub cnutul de Calmuc,
Legată-n lanţuri e-a ei mână,
De ştreang târâtă ei o duc.
Murit-a?… Poate numai doarme
Şi-aşteaptă moartea de la câni?
La arme!
La arme, dar, Români!…
Marius Fincă, 16 februarie 2013
Programul
activităților ACR-CMQ și ale partenerilor
pentru luna februarie 2013
Activitățile ACR-CMQ au loc de obicei pe adresa 6767 chemin de la Côte-des-Neiges, sala 697
No | Data | Evenimentul | Ora | Adresa |
1
|
2 sâmbătă
|
Proiectul
“Une belle vie à tout âge”.
Prezentarea eroilor. Maria Palcu. Prezinta Tina Uratu si Mirela Florea.
|
11h00
|
697
|
2
|
7 joi
|
Clubul
de Aur. Eugen Caraghiaur. Prezentare de
carte
|
16h00
|
697
|
3
|
9 sâmbătă
|
Proiectul
“Une belle vie à tout âge”.
Prezentarea eroilor. Marius Finca. Prezinta Victor si Lucia Colesnic
|
11h00
|
697
|
4
|
14 joi
|
Grigore Vieru. Comemorare.
Dragobetele. Marius Finca |
16h00
|
697
|
|
14 joi
|
Dragobete
la comunitate. Discotecă cu muzica îndrăgită
|
|
|
5
|
16 sâmbătă
|
Proiectul “Une belle vie à tout âge”. Prezentarea eroilor.
Melania Rusu-Caragioiu. Prezintă Eva Halus și Anisoara Tolcaci |
11h00
|
697
|
6
|
21 joi
|
Clubul
de Aur. Prezentare de carte Leonard Voicu Clubul
de Aur. Prezentare de carte Leonard Voicu
|
16h00
|
697
|
7
|
21 joi
|
Cenaclul
Mihai Eminescu. Livia Nemteanu
|
18h00
|
697
|
8
|
22 vineri
|
Atelier
de informare Obstacolele integrarii pe piata muncii la noii
veniti
|
14h00
|
CDN 6555
H3S 2A6 |
9
|
23 sâmbătă
|
Proiectul
“Une belle vie à tout âge”.
Prezentarea eroilor. Nicolae Margineanu. Prezinta Istrati Daniela si Ion
|
11h00
|
697
|
10
|
23 sâmbătă
|
Atelier
de informare cu Lilian Iluta. «Fiscalitatea canadiană pentru persoane
fizice: ce (și de ce) trebuie să cunoaştem » Ajutor în comlpetarea Declarațiilor
|
13h00
|
697
|
Stimați prieteni,
a apărut programul de activități ACR-CMQ pentru luna ianuarie 2013. Găsiți informația pe www.moldovaquebec.ca
Anunțuri importante:
- Servicii consulare in februarie 2013
Continuă înscrierea pentru servicii consulare pentru începutul lunii februarie la Montreal. Cei care încă nu s-au înregistrat, o pot face pe site-ul Comunităţii www.moldovaquebec.ca
scriind un mesaj cu titlul „Consul februarie 2013”, indicând numele, prenumele, numărul de telefon şi tema („procură”, „declaraţie” etc.).
Serviciile vor fi oferite în conformitate cu principiul „primul venit, primul servit”.
Taxele consulare se achită la oficiul postal, în ziua serviciilor.
Contribuţia comunitară benevolă pentru organizarea serviciilor consulare: 5$.
- Vă rugăm să participați la sondajul nostru privind frecvența atelierelor de informare pentru noii venți pe www.moldovaquebec.ca
Echipa ACR-CMQ
www.moldovaquebec.ca


Retrospectivă științifică româno-canadiană, Montreal 2012
Consemnat de Prof. Dr. Paul Dancescu
Expert ONU în boli tropicale
Université de Montréal , Qc. Canada
colaborator la ACCENT Montreal
Continuând seria succeselor anului 2012, campania concursurilor stiintifice universitare de toamnă din Montréal se încheie cu o bogată recoltă de premii si medalii obtinute de studentii si cercetătorii canadieni de origine română. Adevărate Olimpiade Stiintifice (asemănătoare competitiilor sportive) concursurile din cercetarea stiintifică canadiană sunt organizate pe principiul nivelelor selective crescătoare si promovează excelenta participantilor, începând de la nivelul facultătilor până la cel global-pe-universitate si ulterior provincial, national si international.
Ïn cadrul Universitatii din Montréal, d-na Aurelia Sima, Drd. al Facultătii de Medicină sectia Nutritie, obtine Locul I la Concursul de Burse pe Departamentul de Nutritie, Premiul de Excelentă PhD la nivelul Centrului Universitar de Cercetare Medicală din Montréal (CRCHUM) si ulterior prestigiosul Premiu de Excelentă Phd- FESP global al Universitătii din Montréal pe 2012, asortat cu suport financiar din partea Trustului financiar canadian Toronto-Dominion. Împreună cu alte trei premii obtinute în primăvară, tânăra doctorandă încheie anul 2012 cu o bogată recoltă de 6 victorii.
La categoria Master în cadrul Departamentului de Lingvistică, d-ra Amelia-Irina Manolescu obtine prestigioasa Bursă de Cercetare Federală Canadiană (CRSH) de nivel national !
D-na Bosoi Rodica, o altă doctorandă a Facultătii de Medicină, obtine o bursă PhD la nivelul provinciei Québec si 3 burse de Congres/CRCHUM, pentru un total de 4 succese remarcabile în 2012.
La rândul său d-nul Daniel-Constantin Manolescu, doctorand al Facultătii de Medicină, obtine Locul II la Concursul de Burse sectia Nutritie, Premiul de Excelentă PhD la nivelul Centrului Universitar de Cercetare Medicală din Montréal (CRCHUM) si ulterior prestigiosul Premiu de Excelentă Phd-global al Universitătii din Montréal pe 2012, asortat cu suport financiar din partea cunoscutei Fundatii J.A de Sève din Québec. În plus, pe lângă alte 5 premii înprimul semestru 2012, d-nul Manolescu obtine si Locul I în grupa sa, la Concursul de Burse PhD 2012 al provinciei Québec, împreună cu o prestigioasă Medalie de Argint de nivel National la dificilul Concurs Stiintific pan-Canadian CIHR/CHRSF Winnipeg 2012, rezervat primilor 5% dintre doctoranzii din cercetarea medicală pe toată Canada. Impresionantul palmares de 10 premii si Medalia Natională de Argint CIHR obtinute de cercetatorul român-canadian în 2012, i-au atras atentia mai multor organisme profesionale, media si social-comunitare, care i-au solicitat interviuri si l-au invitat la întrunirile lor. Printre acestea mentionăm Universitatea din Winnipeg, Centre-des-Sciences din Montréal, presa canadiana si comunitară, Scoala Junimea Română din Montréal, Asociatia Culturală Română si Comunitatea Moldovenilor din Québec care l-au nominalizat printre profesionistii de marcă ai anului la Gala Personalitatilor Române 2012, cu ocazia Zilei Nationale a României la Montréal.
Este de mentionat faptul că atât la Montréal cât si în toată Canada numărul cercetătorilor stiintifici canadieni de origine română cu rezultate deosebite sporeste an de an. Directori de laborator ca Dr.Petronela Ancuta, Dr.Hortensia Mircescu sau stagiari-fellows ca Dr. Bogdan-Alexandru Danalache sunt nume ce revin mereu la Congresele anuale ale Centrului Universitar de Cercetare Medicală din Montréal (CRCHUM) si lista nu este exhaustivă, dat fiind ca multi altii activează pe lângă Universitatea McGill, Concordia sau UQAM. Proiectând prin publicatiile si realizarile lor stiintifice, o imagine à României pe plan international mult mai prestigioasă decât cea colportată de tabloidele italiene sau britanice, acesti cercetători român-canadieni si cercetarea stiintifică în general, merită cu sigurantă cu mult mai multă consideratie din partea Departamentului pt relatiile cu românii de pretutindeni si oficialilor diplomatici în post la Ambasada Română de la Ottawa sau Consulatele Române din Montréal si restul Canadei.
Montreal, H3V 1A6, QC, Métro Cote des Neiges
Vă prezentăm mai jos câteva din spusele domnului Marius Fincă, prezentator al Galei Personalitatilor Romanesti:
Astăzi, 1 Decembrie 2012 se împlinesc 94 de ani de la unirea Ardealului cu vechiul regat al României.
Este doar un episod din epopea neamului.
A fost numită Unirea cea mare, poate exagerat căci toate unirile sunt mari.
A mai fost numită Ultioma Unire...Noi aşteptăm şi altele.
A mai fost numită Unirea Tuturor Românilor – greşit căci au rămas peste tot în jurul României Mari mulţi români.
Intrarea României în primul război mondial a fost bine negociată. I s-au promis României Crişana şi Banatul întregi, până la Tisa, dar după război, conducătorii ţărilor victorioase au uitat promisiunea, căci ei au făcut cursul de morală nu după „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, ci după „Principele” lui Machiavelli.
Poate cea mai frumoasă definiţie a unirii este cea scrisă de Bădia Eminescu:
Două inimi când se-mbină,
Când cufunzi pe tu cu eu
E lumină din lumină
Dumnezeu din Dumnezeu.
Gala personalitatilor romanesti
Parteneriat multiplu, simtire romaneasca unica
In data de 1 decembrie 2012 a avut loc, la centrul de receptii Carlton (8860, boul. Langelier, Montreal) prima gala a personalitatilor romanesti din Canada, gala realizata de Asociatia romana din Canada (ARC), Comunitatea romanilor din Montérégie (CRM), Comunitatea moldovenilor din Québec (CMQ) si Asociatia culturala romana (ACR). Ideea care a stat la baza acestei actiuni a fost aceea de a celebra in cadrul comunitatii romanilor montrealezi personalitatile care s-au facut remarcate in domeniul profesional, artistic, cultural si comunitar in societatea canadiana de adoptie. In plus, pentru ca era vorba de personalitati romanesti, a fost aleasa ca data de desfasurare a evenimentului Ziua nationala a Romaniei. Iar pentru ca aceasta zi nationala marcheaza "Marea Unire" din 1918, vom desconspira si intentia "din planul secund" a organizatorilor, aceea de a oferi un semnal de "unire" a comunitatii romanesti din Montreal, prea (de) mult dezbinata. Cat de mult vom fi reusit, ramane sa o demonstreze viitorul...
Desemnarea laureatilor "Galei" a avut loc in cadru festiv, dupa ce acestia fusesera alesi prin vot cu o zi inaintea evenimentului, de catre un juriu format din reprezentanti ai celor patru asociatii organizatoare, la care s-a adaugat Adrian Ardelean, implicat voluntar (si strict personal, adica fara implicarea ziarului la care lucreaza) in organizarea intregii actiuni. De remarcat votul destul de strans pentru desemnarea laureatilor, intr-unul dintre cazuri fiind nevoie chiar de un tur suplimentar de vot, pentru alegerea castigatorului intre doi nominalizati care terminasera turul intai la egalitate. Stiind ca aveti cunostinta despre lista de nominalizari pe categorii, va transimtem in cele ce urmeaza lista laureatilor:
Profesionisti de marca: Vania Atudorei
Dezvoltare comunitara: Florin Salajan
Oameni de afaceri: Ilie Crisan
Promovarea culturii românesti: Nicolae Margineanu
La categoria "premii de excelenta pentru intreaga activitate" s-au oferit plachete omagiale unui numar de sase personalitati care si-au adus contributia, prin munca si activitatea lor, la dezvoltarea si promovarea limbii, culturii si spiritualitatii romanesti: dr. Paul Dancescu, Ionela Manolescu, Joseph Bota, Lucian Bute, Nicolas Mateescu-Matte şi prof. Jacques Bouchard (ultimii trei, absenti de la festivitate, urmeaza sa primeasca plachetele cu o alta ocazie). In paralel cu festivitatea de decernare a premiilor si ulterior acesteia, "Gala personalitatilor romanesti" a oferit celor prezenti un foarte reusit si apreciat spectacol folcloric, la care si-au dat concursul orchestra "Virtuozii de la Montreal" si solistii vocali Mariana Ilutiu, Maria Dedisin si Nicu Capotescu, acestia reusind sa ridice la dans majoritatea mesenilor prezenti.
Luand in considerare numarul mare de persoane prezente (peste 300) putem afirma ca evenimentul a fost un succes, si asta in ciuda pretului de participare nu foarte mic, de 65 de dolari de persoana. Gandita dupa "scenariul" galei de decernare a premiilor Oscar, manifestarea a fost numita (cu speranta de catre organizatori si cu ironie de catre adversari) "Oscarul comunitatii romanesti din Montreal", dar si-a castigat dreptul de a purta cu mandrie acest nume si de a-l transforma, in anii viitori, in renume. Pentru ca reusita din 2012 ii ambitioneaza pe organizatori sa repete evenimentul si in anii viitori, eliminand micile imperfectiuni de parcurs si facand din "Gala personalitatilor romanesti de la Montreal" un brand de mare succes!
Referindu-ne la aspectul financiar, trebuie sa precizam ca la capitolul "venituri" avem de-a face doar cu cele aproximativ 300 de bilete vandute (a cate 65 de dolari bucata), fara a exista nici o subventie sau sponsorizare din partea vreunui organism institutional. La capitolul "cheltuieli" intra onorarea contractului cu salonul de receptii Carlton (meniul plus inchirierea salii) plus onorariile artistilor. Comparatia intre venituri si cheltuieli indica existenta unui deficit care urmeaza sa fie impartit in mod solidar intre asociatiile organizatoare. Calculul final urmeaza a fi facut la inceputul saptamanii viitoare, dar o estimare aproximativa o aveti din parte d-nului Petru Cotnareanu, presedinte ARC: "Evenimentul a produs un minus de aproximativ o mie de dolari pentru fiecare asociatie. Mentionam insa ca scopul organizarii acestei prime editii a «Galei personalitatilor romanesti» nu a fost acela de a face bani (bineanteles ca nici acela de a pierde bani), ci de a ne ridica demnitatea colectiva la un nivel superior, scop ce a fost din plin realizat prin eforturile comune a celor patru asociatii. Pentru editia 2013, speram ca sa avem in jurul mesei, pe toti aceia care cred ca impreuna putem fi mai buni, adica toate asociatiile si organismele romanesti, precum si media de limba romana din Québec."
Mihaela Serban (secretar ARC): "«Gala personalitatilor romanesti» se vrea un eveniment peren. Promovarea valorilor romanesti, promovarea limbii, culturii si traditiilor si construirea unei comunitati tot mai unite si mai puternice stau la baza acestui proiect care va continua sa creasca si sa includa pe toti romanii din Canada. Putem anunta deja organizarea Galei 2013, iar pentru ca acest eveniment sa fie pe masura comunitatii si a calibrului personalitatilor romanesti cu care ne mandrim, va rugam sa ne trimiteti sugestii, nominalizari si informatii la info@arcanada.org."
Marius Finca (vicepresedinte ACR): "«Gala personalitatilor romanesti» este un eveniment inedit, gândit şi realizat de patru organizaţii româneşti complementare, si a demonstrat inca o data ca atunci cand exista dorinta si respect se pot realiza lucruri frumoase. Succesul peste asteptari al evenimentului ne obliga practic sa continuam, deoarece sunt multi alti romani care fac cinste Montreal-ului, indreptatiti la nominalizari si la premii. Dar mai presus de toate s-a reconfirmat ceea ce bunicii si strabunicii nostri stiau in 1918, cand s-au adunat la Alba Iulia: ca in unire sta puterea."
Nicolae Margineanu (vicepresedinte CMQ): "Organizarea acestei gale a personalitatilor romanesti din comunitatea montrealeza de catre cele patru asociatii romanesti,a demonstrat inca odata ca romanii pot fi uniti si ca pot conlucra foarte bine si creativ. Salut, in acest context,deschiderea manifestata de partenerii nostri fata de CMQ, care cred ca s-a achitat in bune conditii de sarcina organizatorica asumata. Cu un astfel de spirit de echipa, am convingerea ca urmatorul eveniment similar va fi si mai reusit. Sper ca frumoasele succese de unire a acestor asociatii, sa trezeasca in sufletul romanilor de pretutindeni, dragostea fata de vatra stramoseasca - Dacia - si fata de cei care s-au jertfit pentru intregirea neamului."
Pentru conformitate
Două manifestări de marcă, cu participarea Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români
În perioada 14-19 noiembrie 2012, a avut loc un important eveniment din lumea mirifică a cărţilor. Este vorba de ediţia cu numărul 35 a Salonului Cărţii din Montreal, cel mai mare din America de Nord, amplasat în Place Bonaventure.
La standul cu numărul 237-A au expus câţiva cunoscuţi autori din cadrul Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români, precum Ionela Manolescu, Cătălina Stroe, George Tăutan-Cermeianu, Alexandru Cetăţeanu, Victor Roşca şi semnatarul acestor rânduri. Printre multitudinea volumelor expuse la vânzare se aflau: Nelligan en roumain, Cei şapte ani de acasă, Un amour chez les communistes, Între două ţărmuri, Închisoarea Târgşor, Gloanţe cu dedicaţie şi Crime fără vinovaţi.
În imensitatea acelei încăperi se scurgeau printre exponate fluvii se oameni, în căutarea unor cărţi, care să le satisfacă curiozitatea. Alţii se plimbau pentru a se fotografia, în scopul de a demonstra altora nivelul înalt de intelectuali sadea. S-au cumpărat puţine cărţi, de unde, vechiul proverb, la pomul lăudat, să nu te duci cu sacul...plin cu cărţi.
Sâmbătă, 17 noiembrie 2012, la sala numărul 7, din incinta Târgului, au avut loc trei lansări de carte, în prezenţa unui grup de români, care au răspuns invitaţiei. Scriitoarea Ionela Manolescu a prezentat un important volum tradus în româneşte, ce purta titlul, Nelligan en roumain. A urmat lansarea volumului Gloanţe cu dedicaţie, iar, în ultima parte, părintele Radu Răşcanu a expus în faţa celor prezenţi o lucrare de o mare valoare spirituală, De l’image à la ressemblance, în care erau prezentate icoane de excepţie.
A doua manifestare, care a avut loc în ultima perioadă, a fost sărbătorirea Zilei Naţionale a României, eveniment, petrecut sâmbătă, 1 decembrie 2012 şi desfăşurat în Holul de Onoare al Universităţii din Montreal, în organizarea Consulatului General al României. Din comitetul de iniţiativă au făcut parte mai multe asociaţii şi persoane de o valoare incontestabilă. Este vorba de Asociaţia Canadiană a Scriitorilor Români, Asociaţia Scriitorilor de Limbă Română din Quebec, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Români, Asociaţia Rocade, Jurnalul Impact, Radio Marca-Ro, Radio CFMB- Ora românească, Valentin Boju Musique Groupe, Universitatea din Montreal şi, nu în ultimul rând, profesorul universitar Antoine Soare. Direcţia artistică a fost semnată de Marc-Marinescu Constantin.
La deschiderea Recepţiei, din partea Consulatului General, au ţinut cuvântări, doamna Letiţia Belivacă şi domnul Ionuţ Cristian Negrescu, Vice-Consul cu afaceri economice. Domnul profesor universitar Antoine Soare a vorbit despre însemnătatea marii sărbători, după care, au venit în faţa microfonului câţiva demnitari ai metropolei.
Numeroasa asistenţă, formată din câteva sute de invitaţi, a apreciat eforturile depuse de organizatori, pentru ca evenimentul să fie de un înalt nivel emoţional, adresând felicitările de rigoare. S-au făcut fotografii şi s-au legat prietenii. Printre cei prezenţi s-au aflat doi decani de vârstă, Mateescu Matte, de 99 ani şi Valentin Lazăr, de 92 ani, cărora li s-a cântat nelipsitul Mulţi Ani Trăiască! Unul dintre ei, domnul Valentin Lazăr, a depănat în faţa grupului care îl asculta, amintiri despre participarea sa la ultima conflagraţie mondială.
Întregul eveniment se poate cataloga ca fiind unul dintre cele mai reuşite.
Ion Anton Datcu
