Articole
FRC - BULETIN INFORMATIV, Nr. 35 (nr.10/2018) - noiembrie 2018
|
BULETIN INFORMATIV, Nr. 35 -nr.11/2018) – noiembrie 2018
Joia culturală românească
Motto: „Degeaba am luptat cu turci, tătari
Şi alte naţii mari, năvălitoare
Nici amintirea României Mari
Nu mai răzbate zidul de trădare”.
(Marian Bamboi-România-nlăcrimată, fragment).
În urmă cu mai mulţi ani, a intrat în memoria celor avizaţi o manifestare de mare profunzime, cu o paletă informaţională diversă, densă şi intensă. Este vorba despre „Joia culturală românească”, un eveniment de referinţă, care îmbină versurile pline de amuzament, cu istoria şi tradiţiile româneşti, glazurate de farmecul raţionalismului.
Coordonatorii celor două cenacluri, Ion Anton DATCU şi Marius FINCĂ aduc sincere mulţumiri distinşilor invitaţi. Prin tot ceea ce facem căutăm să menţinem strălucirea demnităţii, corectitudinea investigaţiei şi respectarea bunului simţ.
Toate acţiunile de acest gen se desfăşoară sub egida Fundaţiei Române din Canada, în parteneriat cu gazdele primitoare şi a puţinilor verticali, care ne sunt alături!
În prezenţa unui număr redus de participanţi, adică, numai alături de prietenii fideli, cele două cenacluri programate în ziua de 11 octombrie a.c. s-au desfăşurat în condiţii normale, conform orarului anunţat anterior. Atmosfera cordială a dus la concluzia generală că nu s-a simţit lipsa celor care, prin absenţa lor previzibilă au crezut că ne vor produce grele prejudicii sperând că vor fi luaţi în seamă de alt colectiv, în jurul unei mese plină de bunătăţi.
Uşurinţa incredibilă, prin care participanţii ocazionali ne-au părăsit brusc alergând spre alte destinaţii, rentabile culinar, nu ne-a surprins cu nimic. Oricum, sincere mulţumiri le transmitem celor care au organizat, ostentativ, la concurenţă, atractive manifestări culturale, la aceeaşi dată cu întrunirea noastră, dar la altă adresă, afront care trebuie luat în calcul, pe viitor, pentru a proceda şi noi, la fel.
*
Recenta întrunire a pasionaţilor de cultură a avut loc Joi, 11 octombrie, 2018, între orele 17.00 şi 19.30, în Sala Comunitară a Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul”, din Montréal, strada Masson, nr. 1841, cod. H2H1A1. Subiectele anunţate au fost prefaţate de coordonatorii celor două cenacluri, pentru a fi supuse dezbaterilor.
Cenaclului „Păstorel Teodoreanu” coordonat de umoristul Ion Anton Datcu a debutat cu o comemorare - In Memoriam- epigramistul şi poetul Traian Gărduş, un an de la plecarea dintre noi (19.10.2017). În acest sens s-a ţinut un moment de reculegere. In continuare s-au amintit versurile epigramiştilor şi poeţilor născuţi în luna octombrie, de-a lungul anilor, precum Mircea Pavelescu, Andrei Ciurunga şi Ion Pribeagu. Pentru acest număr am ales trei epigrame premiate la diverse concursuri : (1) Poanta, veselă sau sobră, / Fulger din senin să cadă Epigrama e o cobră, / Însă cu veninu-n coadă !...(Traian Gărduş- Ce este epigrama?). (2) Dânsa, cu paloarea-i fină,/ Seamănă grozav, cocheta,/ Cu Maria Antoaneta,/ Însă...după ghilotină! Mircea Pavelescu- Unei doamne). (3) Iartă-mă că-ţi ies în cale / C-un cuvânt ştiut de toţi./ La etatea dumitale / Ai să naşti direct nepoţi. (Andrei Ciurunga - Unei mirese bătrâne).
În partea a doua a întâlnirii, în cadrul Cenaclului „Mihai Viteazul” condus de istoricul Marius Fincă au fost rememorate câteva evenimente importante, precum (1) Inaugurarea Statuii Libertăţii din New York (28.10.1886). (2) Sfinţirea Statuii lui Iisus din Rio de Janeiro (12.10.1931), capul fiind opera unui sculptor român din Galaţi. (3) Supravieţuitoarea Annie Taylor s-a aruncat în Cascada Niagara închisă într-un butoi (24.10.1901). (4) Istoria ghilotinei (10.10.1789). (5) Comitatul Torontal, referat oferit de cronicarul Lyonel Danton.
Istoricul Marius Fincă a subliniat o serie de amănunte dedicate Centenarului Marii Uniri. În minutele rezervate statisticilor comparate, analistul economic, Jonathan Dattman a prezentat un studiu comparativ referitor la strategiile prin care erau fiscalizate profiturile Sovromurilor în tranziţia de după 1945 şi cum se aplică fiscalizarea profiturilor Multinaţionalelor în tranziţia de după 1990.
Tot cu acel prilej, memorialistul Ion Anton Datcu a făcut o scurtă prezentare a noului său volum, Iubiri Pasionale, lucrare destinată, în special, distinselor cititoare şi nu numai. La spatele volumului, pe coperta nr. 4, autorul semnalează aspectul că este un mare admirator al asaltului debutanţilor târzii, poeţi, romancieri şi pictori, chiar dacă devotaţii senzaţiei difuze rămân la stadiul de speranţe grăbite, care îşi elogiază tentativele în exces. Evident, fără generalizări, deoarece sunt şi excepţii de la regulă.
Subiectele supuse dezbaterilor au fost însoţite de completări remarcabile, intervenţii notabile venite din partea participanţilor, precum Viorica Băetu, Constantin Irinel Popescu, Petru Protopopescu , Dumitru Niţu, Alexandru Serbaniuc, alături de micuţa Alexandra, care ne-a delectat la pian cu o piesă care a stârnit ropote de aplauze.
Pentru luna octombrie am ales o cugetare plină de semnificaţii: Cu timpul, cozile de topor devin topoare (Dorel Schor). Am adăuga noi, un adevăr trist confirmat de istorie.
*
Viitoarea întrunire a pasionaţilor de cultură va avea loc Joi, 8 noiembrie 2018, între orele 17.00 şi 19.00 (ora normală, de iarnă;), în Sala Comunitară a Catedralei „Sf. Ioan Botezătorul”, din Montréal, strada Masson, nr. 1841, cod H2H 1A1. Subiectele anunţate vor fi prefaţate de coordonatorii celor două cenacluri, pentru a fi supuse dezbaterilor.
În debutul Cenaclului „Păstorel Teodoreanu”, umoristul Ion Anton Datcu va face o scurtă prezentare a epigramiştilor şi poeţilor născuţi în luna noiembrie, de-a lungul anilor, precum Ştefan Cazimir, Laurenţiu Orăşanu, Nic. Petrescu şi Vasile Voiculescu. Pentru acest număr am selectat două epigrame premiate la diverse concursuri : (1) Justiţia-i la datorie: / Făcu trei ani de puşcărie, / C-a prins un hoţ la el în casă / Şi-a dat în dumnealui să iasă. (Nic. Petrescu- Dura Lex). (2) Ministrul, scund, pune-o-ntrebare:/ - Ce vrei s-ajungi când vei fi mare ?/ Copilul cu privire-albastră / Răspunse calm: - Dar Dumneavoastră? (Ştefan Cazimir - Dialog la şcoală;).
În partea a doua a întâlnirii, în cadrul Cenaclului „Mihai Viteazul” condus de istoricul Marius Fincă, vor fi rememorate câteva repere importante ale istoriei: (1) Martha Bibescu, scriitoare şi expertă în spionaj (1889-1973). (2) Haiducul oltean, Andrii Popa executat de arnăuţii moldoveni (1781-1818), referat prezentat de cronicarul Lyonel Danton. (3) Inaugurarea liniilor Salva-Vişeu şi Bumbeşti-Livezeni (7 noiembrie 1949) în prezenţa consilierilor sovietici, scandând elogieri la adresa Marelui Stalin. (4) Prima împărţire administrativă a Bucureştiului (2 noiembrie 1809), expozeu prezentat de analistul economic Jonathan Dattman.
Referitor la Centenarul Marii Uniri, istoricul Marius Fincă va reaminti celor prezenţi o serie de detalii dedicate apropiatei sărbători. Tot cu acel prilej, pe fondul aromei unice a unui pahar „brillant”, cu vin de vişine, memorialistul Ion Anton Datcu va face, în continuare, prezentarea capitolelor noului său volum, Iubiri Pasionale, o carte dedicată distinselor cititoare şi nu numai. Manifestarea se va încheia cu sfaturile prietenului nostru, medicul Iulian Mihăescu, cu trimitere la avantajele oferite de medicina naturistă.
Pentru luna noiembrie am ales un citat relevant, cugetare care aparţine romancierului american, Edgar Lawrance Doctorow (1931-2015): „Istoria este prezentul. De aceea, fiecare generaţie o rescrie”. Am adăuga noi, istoria este modificată (şi) pentru a justifica acţiunile prezentului. Evident, nu generalizăm.
Aşteptăm şi alte propuneri de subiecte de interes major, dar specifice lunii noiembrie şi potrivite cu profilul cenaclurilor noastre. Prin tot ceea ce facem încercăm ca eforturile noastre să reprezinte o flacără, o flamură şi o lamură a românismului autentic de peste ocean, lovit permanent de ostilitatea negativiştilor dedicaţi compromiterii tuturor reuşitelor celor din jur.
Vă invităm, ca de fiecare dată, la avalanşa versurilor pline de amuzament revigorant, program urmat de o lecţie de istorie autentică şi temperată, fără să alunecăm în capcanele dezbaterilor politice, care duc spre nicăieri. Vechea noastră deviză rămâne valabilă în continuare – Cine lipseşte greşeşte.
Anunţ important:
Cenaclurile noastre se suspendă în perioada iernii, în cazul în care condiţiile meteo sunt nefavorabile. În anul 2019, Joia culturală românească va avea loc în următoarele zile : 14 martie, 11 aprilie, 9 mai, 13 iunie, 11 iulie, 8 august, 12 septembrie, 10 octombrie, 14 noiembrie şi 12 decembrie. Dacă situaţia o va cere, cenaclurile noastre vor fi programate la concurenţă cu cei care ne-au oferit acest precedent.
Clarificare
În ultimul timp, cu stupoare auzim, că o persoană aflată într-un permanent asalt acaparator asupra vulnerabililor creduli, mai nou se recomandă cu multă emfază ca „Reprezentantă a tuturor Asociaţiilor de Limbă Română din Montreal” şi nu numai (sper că am auzit bine acest nou miracol).
Ne pare foarte rău, dar trebuie să precizăm, că noi, în calitate de adversari ai compromisului şi adepţi ai demnităţii NU facem parte din acele asociaţii prea supuse, care sunt nevoite să accepte degradarea cumplită de a fi puse în genunchi.
Pentru a clarifica lucrurile şi în scopul eliminării tuturor ambiguităţilor, vă asigurăm că NU ne trebuie o astfel de „reprezentantă” posesivă, care să ne coboare la stadiul de marionete subiacente, prin a ne impune ce trebuie să facem şi ce nu. Sau diversiunea este alta, greu de decriptat.
Despre realizările noastre, puteţi afla amănunte, accesând - www.getbeget.org şi Cenaclul Epigramiştilor din Montreal.
Ion Anton Datcu – Info - Telefon: 450-622-6845
Marius Fincă
Știri din comunitate
Redacția revistei Candela de Montreal vă invită să participați la „FESTIVALUL CANDELA 2018”, duminică, 4 noiembrie 2018 de la orele 14:00 la Casa Română, Sala parohială a Catedralei Buna Vestire, 8060 Christophe Colomb - intersecție Jarry).
VOR FI PREZENTATE 5 EXPOZIȚII CU VÂNZARE: EXPOZIȚII DE PICTURĂ, ICOANE, CĂRȚI, ARTIZANAT ȘI COSTUME NAȚIONALE
13:30 INTRAREA IN SALĂ;
14:00-16:00: PROGRAM ARTISTIC, PREZENTARE - CORINA DIANA HAIDUC:
• Diana Vîrlan – intonarea imnurilor de stat ale Canadei și României;
• Binecuvântarea Părintelui Liviu Alexandrescu de la Catedrala Ortodoxă Română
Bunavestire;
• Discurs de întâmpinare a invitaților: D-l Victor Roșca, fondator și redactor-șef al revistei Candela ;
•Discursurile invitaților:
• Consulul general al României la Montreal, Ioana-Gabriela Costache;
• Reprezentantul arondismentului Côte-des-Neiges – Notre-Dame-de-Grâce, Magda Popeanu;
• Reprezentantul primăriei din Montreal;
PROGRAM ARTISTIC :
• Sceneta „În căutarea fericirii” de Gabriela Tănase;
• Muzică clasică în interpretarea sopranei Diana Vîrlan;
• Recital instrumental, Mircea Gheorghescu la caval, fluier, ocarină... ;
• Recital de poezii Marcela Straua;
• Dansuri populare, Ansamblul „Datina”;
• Recital Lidia Constantinescu recital pianină;
• Recital de muzică populară, solista Paula Alecu;
• Dansuri populare, Ansamblul „Datina”;
• Recital de muzică populară, solista Mariana Iluțiu
• Acompaniament muzical la pianină, Niculae Mărgineanu;
• Tombolă organizată de Marius Finca;
• Sonorizare, Nechifor Mihai; Film, Cătălin Daniel ;
• Lucrări artistice, decorare și organizare sală: Angela Faina;
• Discurs de încheiere: Victor Roșca;
• 16h00-18h00: Bufet; vizitarea expozițiilor; imagini de centenar etc. Hora Unirii.
Intrarea: Contribuție benevolă, minim 5$; Mihai Codreanu și Constantin Vintilă.
Junimea Română din Montréal - Școală pentru minte, inimă și cultură
FRC - Fundația Română din Canada
ARC - Asociația Română din Canada
și
CRM - Comunitatea Românilor din Monteregie
vă invită
Sâmbătă 24 noiembrie, între orele 14h-15h30
-la spectacolul poetic și istoric, special conceput pentru această ocazie,
UNIRE-N CUGET ȘI-N SIMȚIRI
-la expoziția inspirată de pitorescul folclorului și de candoarea copilăriei
LANSARE DE VISURI!
cu Trupa de Teatru Popular al Ansamblului Datina si cu Ansamblul Dorulețul de la Școala Junimea.
Poezii de: Mihai Eminescu, Aron Cotruș, Grigore Vieru, Aurel Manolescu, George Filip și alții.
Adresa: Școala Junimea Română, 5625, avenue Decelles, H3T 1W4, Montreal
(Parcare gratuită, proximitate metrou Côte-des-Neiges)
INTRAREA ESTE LIBERA
Artisti plastici care îndrumă elevii: Oprina-Felicia Dolea, Vladimir Midvichi.
Atelierul-șezatoarea Trăistuța cu minuni va expune articole de artizanat sub îndrumarea făuritoarei de ii și de frumos Alina Ungurean.
Distribuția spectacolului:
Teodora Verzea (Fetița)
Diana Moldovan (Tânăra)
Marian Costache (Țăranul)
Violeta Necula (Baba Uța 1)
Magda Mieilă (Baba Uța 2)
Marius Fincă (Moșul 1)
Viorel Sorin Loga (Moșul 2 și Baiazid)
George Rusu (Vocea publicului și Mircea cel Bătrân)
Vor cânta și micii artiști ai Ansamblul Dorulețul de la școala Junimea Română, acompaniați de Călin Apian.
***
Consultant pe teme istorice: Marius Fincă
Scenariul și regia: George Rusu
Vă așteptăm cu drag să sărbătorim, cu mic cu mare, sub semnul creativității și al bogăției culturale românești!
Din isprăvile adepţilor versului amuzant
Epigrame
de Ion Anton Datcu
Trei catrene referitoare la doamna ex ministru Elena Udrea, care, în pragul condamnării definitive a fugit din ţara care i-a deschis larg poarta frontierei, după ce se înscrisese la Fac. de Teologie din Cluj-Napoca, pentru un masterat -dacă nu a fost o diversiune).
Ea fugară, el mirean,
Amândoi aveau în plan
S-ajungă peste ocean,
Să-l nască...costarican.
Studenta la curs divin
A fugit cu un creştin
Găzduiţi la doamna Bica
Să nască în Costa Rica.
Infractoarea, inocenta,
Ea a traversat planeta
Să ne sfideze, viclean,
De pe mal costarican.
Melania Rusu Caragioiu
din grupajul de poeme inspirat din profunzimea cântării biblice:
CÂNTAREA CÂNTĂRILOR
9. PESTE STRATURILE DE FLORI
Ți-ai pus capul pe pieptul meu,
Întrebându-te la ce mă gândeam.
Ce gând ar mai îndrăzni să mă împresoare
Când tu ești lângă mine ?
Pătruns sunt de iubirea pentru tine.
Deși ești aici, eu te văd pretutindeni.
Ești zâna zorilor învăluită în voaluri violete,
Părul, până la glezne, îți este răzlețit de boarea vântului.
Simt gelozie când zeifirii îl sărută.
Când râzi gingaș de îndrăgostiea turturelelor,
Șiragul dinților tăi este neprețuit de alb și de scump.
Perlele pălesc la gâtul tău și
Podoabele din urechile tale își pierd strălucirea.
Din ce flori ți-ai luat rumeneala buzelor ?
Unde ai găsit razele diafane pentru a-ți lumina obrajii ?
Noaptea ursitoarele vin și te împodobesc…
Ca o gazelă ești sprintenă !
Ca o albină simți datoria casei !
Și toate le orânduiești !
Dar,
Rostul frumuseții tale e mereu același !
Mâinile tale sunt mai plăcute decât cupele crinilor,
Gâtul tău este ca un pocal de fildeș,
Încrustat cu alb și lănțișoare.
Voioșia ta o întrece pe a păsărilor,
Glasul tău are catifelarea chemării duioase
a vietăților pentru puiii lor.
Cântecul tău răsună peste straturile de flori.
Florile întorc capul după tine,
Se înalță să te vadă,
Îți oferă brațele încărcate de mireasmă;
Îți dau să bei din potire dulcele ascuns…
Timișoara, 1969
Epitaf
Ziduri mute....
Pomi uscați...
Zi de vară!....
Doi prieteni,
Anunțați
Abia aseară
Merg încet
După cortegiu...
Trimițând
Spre vremi trecute,
Șoapte reci
Ca un arpegiu....
Iar de mâine,
Toți și toate,
Câți în viață
M-au știut,
Vor uita
Că la serate,
Le făcusem
Poezii
Pe rime
Date...!
Și-o să năpădească cripta
Buruiana vreunui vis,
Univers pe veci închis,
Fără bani,
Și sinucis...!
Blestem
Un fier zdrobindu-ți carnea,
Doi corbi sorbindu-ți ochii,
Pitoni frângându-ți sânul,
Termite-arându-ți coapsa,
Săruturi sângeroase
Furând la lipitori,
O goană-ngrozitoare
Pe cioburi verzi, scrâșninde,
Ca-n ultimele-ți clipe:
Să redevii cuminte!
Constantin-Irinel Popescu
Din programul FRC pe luna octombrie 2018
■ Trupa de jocuri populare a Ansamblului DATINA va fi prezentă în programul artistic al „Festivalului CANDELA 29018, duminică 4 noiembrie la Casa Română, 8060 Cristophe Colomb, Montreal, H2R2S9 -lângă Catedrala ortodoxă „Buna Vestire”;), orele 14:00.
■ Duminică 11 noiembrie: aniversarea a 45 de ani de la ctitorirea Catedralei Ortodoxe Române „Sfântul Ioan Botezătorul”. După slujba arhierească oficiată de ÎPS Nicolae Mitropolitul Celor Două Americi și PS Ioan Cassian, episcopul Canadei, în sala comunitară a Catedralei, va avea loc agapa frățească și un spectacol cultural artistic din care nu va lipsi Trupa de jocuri populare a Ansamblului DATINA.
■ Teatrul DATINA cu alte 3 reprezentații: duminică 18 noiembrie la Biserica „Înălțarea Domnului”, 5845 Upper Lachine, după Sf. Liturghie, sâmbătă, 24 noiembrie, la Școala Junimea Română, 5625, avenue Decelles, H3T 1W4, Montréal - Parcare gratuită, proximitate metrou Côte-des-Neiges), alături de micii artiști ai Ansamblul Dorulețul de la Școala Junimea Română, acompaniați de Călin Apian și duminică 25 noiembrie 2018 la Casa Română, 8060 Cristophe Colomb, Montreal, H2R2S9 -lângă Catedrala ortodoxă „Buna Vestire”;), după Sfânta Liturghie. Reprezentația va fi urmtă de un spectacol cu formația ARIMII, dedicat Centenarului Unirii. Prețul de 20$ - copiii sub 14 ani gratuit), include și un bufet susținut de „vin d`honneur” - vom reveni cu detalii).
■ Cenaclul umoriștilor și al prietenilor literaturii „Păstorel Teodoreanu" - joi, 8 noiembrie 2018, la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, 1841 rue Masson, Montreal, H2H 1A1, între orele 17:00 și 18:00.
■ Cenaclul de istorie, tradiții și spirit românesc „Mihai Viteazul", la aceeași adresă, în continuare - între orele 18:00 și 19:00).
■ Medicină naturistă – sfaturi de la medicul Iulian Mihăescu – în același loc de la 19:00.
■ Formularul de adeziune la FRC poate fi descărcat de pe sait-ul www.getbeget.org, pagina facebook a FRC sau solicitat colectivului de redacție.
■ Versiunea on-line, lărgită, a Buletinului info poate fi consultată la aceeași adresă de mai sus.
Colectivul de redacție: Ion Anton Datcu, Marius Fincă, Mihai Nechifor, Dan Groza, Răzvan Râșnovean
Categories: Actualitate
Post a Comment
Oops!
The words you entered did not match the given text. Please try again.
257 Comments

Oops!
Oops, you forgot something.